Lampionnen

Filters
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Met licht maak je het mooier, zeker als het in de vorm van een lampion is. Met lampionnen kleed je een feestje perfect aan. Lampionnen zijn niet duur en nemen heel weinig ruimte in omdat je ze op kunt vouwen. Lampionnen kun je bij elk feest gebruiken, we kennen ze vooral van Sint Maarten en Halloween. Ga je voor gezelligheid en een feestelijke sfeer? Dan mogen lampionnen niet ontbreken!

Sint Maarten lampionnen

Veel klassieke feesten worden steeds minder gevierd, Sint Maarten wordt daarentegen steeds populairder. De betekenis van Sint Maarten is in de twintigste eeuw veranderd. Vroeger was het een feest voor de armen, nu is het een mooi feest voor iedereen waarbij solidariteit voorop staat. Het geeft een mooie boodschap aan kinderen, de religieuze omlijsting is op vele plekken vervangen door een algemeen feest van verbondenheid. Net als vele andere feesten komt St Maarten voort uit een heidens vruchtbaarheidsritueel, eigenlijk net als Pasen dus.

Sint Maarten wordt door heel Nederland gevierd, maar met een afwijkende invulling. Lampions mogen eigenlijk niet ontbreken. Kinderen lopen door de straten met prachtig gekleurde lampionnen, in de avond met een kaarsje. Als je bang bent voor gevaarlijke situaties met kaarsjes en het papier van de lampion zou je ook LED lampjes kunnen gebruiken.

Halloween lampionnen

Hoewel we Halloween tegenwoordig associëren met het Amerikaanse griezelfeest komt Halloween toch vanaf deze kant van de oceaan. Wij noemen het Allerheiligenavond (All Hallows Eve), de oudejaarsdag van de Kelten, na de oogst en voor het zaaien op 31 oktober. Omdat de geesten van overledenen terug zouden komen werd eten bij de deur gelegd, en er werden maskers gedragen om de boze geesten te weren.

De bekende Halloween pompoenen komen van Ierse en Schotse immigranten in de Verenigde Staten. Die holde pompoenen uit, kerfden daar vormen in en plaatsten een kaars in de pompoen. Zo zijn Halloween lampionnen populair geworden. Je ziet ook veel oranje lampionnen met een gezicht erop. In Zuid Amerika vieren ze de “Dag van de Doden” waar ze ook allerlei enge maskers dragen.

Lampionnen om op te hangen en om mee te lopen

Je kunt lampionnen gebruiken als praktische decoratie bij elk type feest. Door de harmonica vorm nemen lampionnen weinig ruimte in, maar ze zien er heel bijzonder uit als je ze ophangt met een lichtje erin. Voor wandeltochten zoals Sint Maarten en “Trick-or-Treat” met Halloween kun je kleine en grote lampionnen vasthouden aan speciale stokjes. Dat ziet er in de avond werkelijk prachtig uit.

Lampionnen kun je kopen in alle soorten en maten. Er zijn slingerlampionnen, treklampionnen, St Maarten lampionnen en Halloween lampionnen zodat je altijd wel een geschikte lampion zult vinden in de webshop. Er zijn ook bijzondere lampionnen die naast een bolvorm ook een decoratie hebben zoals de kop van een leeuw, ook leuk voor een voetbaltoernooi! Lampionnen zijn geschikt voor zowel kinderfeestjes als feesten voor volwassenen. Ze geven een rijke uitstraling aan elk feest, met of zonder extra verlichting. Door het materiaal en de slimme harmonica vorm kun je ze eenvoudig opbergen voor een volgend feestje. Of laat ze gewoon hangen, dan is het altijd feest!