Zwarte piet kleding

Filters

Zwarte Piet Kleding

Het Sinterklaasfeest zoals we die tegenwoordig kennen stamt uit het midden van de negentiende eeuw. Het is nog steeds het populairste kinderfeest dat door heel Nederland wordt gevierd. Een groot deel van de populariteit is te wijten aan Zwarte Piet, de vrolijke en acrobatische hulp van Sinterklaas die uitgegroeid is tot ware kindervriend. Dat was niet altijd zo, want “wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe”. Dat lekkers is nog steeds van de partij, de roe ligt ergens in een donker hoekje van de stoomboot te verstoffen…

Hoe herken je een echte Zwarte Piet?

Een goede Zwarte Piet is een vrolijke verschijning die graag kinderen aan het lachen maakt. Doordat Pieten vaak acrobatische toeren uithalen zijn de pakjes ook steeds meer op turnpakken gaan lijken qua materiaal. Ook dragen Pieten vaak sportschoenen. De roe is gelukkig verdwenen, de zak met snoep is gebleven. Zwarte Piet strooit nog steeds lekkers in één of andere hoek. Zwarte Piet heeft een mooie muts, vaak met een veer en zwart kroeshaar. Een kleurtje is ook belangrijk, maar niet elke Piet ziet er hetzelfde uit.

Sinterklaas komt ook naar de kinderen van Curaçao. Daar heeft de goede Sint witte make-up op, wellicht is dat hele dikke zonnebrandcrème? De Pieten zijn daar in alle kleuren van de regenboog. Zo zie je dat Zwarte Piet niet altijd zwart hoeft te zijn, het is gewoon een naam. Sommige Pieten hebben zwarte roetvegen van de schoorsteen op hun gezicht, dat kan allemaal! Eigenlijk lijken Zwarte Pieten wel een beetje op Smurfen, je hebt een bootpiet, een schoorsteenpiet, een regenboogpiet en nog veel meer. Daarom zijn er ook zoveel mooie Pietenpakken om uit te kiezen!

Sinterklaas is niets zonder zijn trouwe metgezel Zwarte Piet. Het is jammer dat ze alleen in december langskomen, deze vriendjes zien we het hele jaar graag komen!

Waar komt Zwarte Piet vandaan?

Alle Zwarte Pieten zijn gekleed in fel gekleurde pakken, gemaakt van mooie glanzende materialen. Dat typische pietenpak is waarschijnlijk een combinatie van invloeden. Aan het einde van de achttiende eeuw werd Sint Nicolaas al regelmatig in verband gebracht met een tweede persoon. Soms was het een Moor uit Afrika die kleurrijke Afrikaanse kleding droeg, soms was het een kapitein van een schip met een prachtig kostuum. En de Sint werd ook gesignaleerd met een eng personage die stoute kinderen uit huis haalde. Al deze afbeeldingen en verhalen kwamen in het midden van de negentiende eeuw samen, toen ontstond het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet in een fel gekleurde outfit zoals we die nu nog kennen. Nou ja, bijna dan!

Van kinderdief tot vrolijke acrobaat

Sinterklaas was een voornaam persoon met een prachtige baard en mooie rode mantel. Zwarte Piet was een beetje eng, hij droeg een juten zak met cadeau´s en snoep. Als je stout was moest je mee in die zak en kreeg je slaag met de roe, een bundel met dunne twijgjes. In de twintigste eeuw werd Piet steeds vrolijker en vriendelijker. De kleding werd feller en kleurrijker, en Zwarte Piet groeide uit tot een ware kindervriend. Dat is de Piet die we nu kennen en waar we allemaal vrolijk van worden!